Laman

Senin, 28 Januari 2013

Ubar Tradisional Asam Urat jeung Rematik


Asam urat jeung rematik teh salah sahiji kasakit anu sering dirasakeun ku anu asam urat dina awakna leuwih teuing. Loba obat tradisional nu sok dipake pikeun ngubaran eta kasakit. Eta hal the lantaran obat tradisional leuwih aman sarta teu nimbulkeun efek samping. ”Ubar asam urat jeung rematik biasana ngagunakeun obat modern. Tapi, teu saeutik, ubar modern justru nimbulkeun akibat mangrupa gangguan kana lambung. Ku kituna, teu salah upama urang ngagunakeun obat tradisional rematik dan asam urat,” ceuk Ning Harmanto, terapis obat tradisional.

Ubar tradisional pikeun asam urat dan rematik, mangrupa akar tutuwuhan anu hirup subur  di Indonesia. Ceuk Harmanto, tutuwuhan anu alus pikeun ubar kasakit asam urat adalah Sidaguri atawa Sida rhombifolia L. Ubar tradisional sidaguri bisa digunakeun boh sacara mandiri boh dicampurkeun jeung bahan-bahan sejenna kayaning mahkota dewa.
Sidaguri teh tumuwuh kalawan bebas di unggal tempat. Jangkungna sameter nepi ka 2 meter di daerah tropis anu luhurna 1.400 meter di atas permukaan laut. Ciri-cirina dauna rada buleud siga endog tur sisina reregean. Panjang dauna 1 - 4 centimeter rubakna 1 - 2 centimeter. Kembangna tunggal anu kuneng rupana. Eta kembang mekar dina mangsa beurang tur ngan kuat salila tilu jam. Sedengkeun buahna mangrupaa kandaga.
Khasiat sidaguri lantaran ngandung zat kimiawi mangrupa alkaloid, kalsium oksalat, tanin, saponin, fenol, asam amino, minyak terbang, dan zat philegmatic. Tangkalna ngandung  tanin jeung kalsium oksalat. Pon kitu dina akarna kakandung kaloid, steroid dan efedrine. Sakabeh bagian tina eta tangkal bisa dipake pikeun ubar boh dina kaayaan baseuh boh garing. Salian pikeun ngubaran asam urat dan rematik, sidaguri mangpaat pikeun ngubaran kasakit flu, demam, malaria, radang amandel, radang usus, disentri, nyeri beuteung, sakit kuning, kencing batu, bisul, radang kulit tur nanahan, jeung eksim. Khusus akarna, digunakeun pikeun ngubaran influenza, asma, nyeri huntu, sariawan, disentri, hese miceun/sembelit jeung rematik.
Pikeun kasakit luar, sidaguri digunakeun mangsa seger keneh ku cara dilemeskeun satuluyna dibalurkeun. Sedengkeun, pikeun kasakit jero sidaguri digodog dina kaayaan baseuh atawa garing sarta bisa dicampur jeung bahan-bahan sejenna. Kasakit luar nu bisa diubaran ku sadagori di antarana kudis, bisul, bareuh lantaran tulangna potong, raheut, kulit gateul, nyeri huntu jeung ku seungseureudan.
Cara pikeun ngubaran kasakit bagian jero saperti rematik, gunakeun 60 gram Sidaguri digodog ngagunakeun 600 cc cai nepi ka sesana 300 cc, disaring tur diinum sapoe dua kali lobana sagelas. Kasakit liana nu bisa diubaran nyaeta gangguan pertumbuhan, radang usus, disentri, radang kelenjar payudara, sakit kuning, jeung cacing remi.
Salian ti daun Sadagori, pikeun ubar rematik bisa ngagunakeun daun salam (Syzygium polyanthum). Mangpaat sejenna nyaeta piekun ngubaran kasakit asam urat, stroke, kolesterol tinggi, melancarkan peredaran darah, radang lambung, diare, gatal-gatal, kencing manis, lian-lianna. Kandungan kimia din daun salam nyaeta minyak atsiri, tannin, jeung flavonoida. Bagian tina tangkal nu bisa dimangpaatkeun pikeun obat nyaeta daun, kulit tangkal, akar, jeung buahna.
Pikeun ngubaran asam urat parna, 10 lembar daun salam digodog make cai 700 cc sesakeun 200 cc, diinum haneut-haneut. Ngubaran stroke, 10 lembar daun salam, 50 gram jantung cau dipasak, dituang pikeun lalawuh. Pikeun nu kolesterolna leuwih teuing, 7 lembar daun salam jeung 30 gram daun ceremai digodog make cai lobana 600 cc sesakeun 300 cc. Diinum kalawan make aturan. Pikeun ngalancarkeun peredaran darah, 7 lembar daun salam jeung 30 gram daun dewa segar digodog make cai lobana 700 cc sesakeun 350 cc. diinum sapoe dua kali.
Cindekna ubar tradisional teh geuning loba pisan hasiat tur mangpaatna pikeun ngubaran rupa-rupa kasakit.


Tidak ada komentar:

Poskan Komentar